Figové listy a vznešené dámy: malý príbeh o vagíne

Radi sa domnievame, že žijeme v osvietenej a pokrokovej dobe a povýšene sa dívame na minulé storočia, keď len samotná zmienka slova vagína vzbudzovala pobúrenie. Pomysleli by ste si, že po niekoľko tisícročí bola vagína považovaná za posvätnú, a že v 19. storočí bola masturbácia predpisovaná lekármi? Pripravili sme pre vás malé nahliadnutie do histórie tohto úžasného orgánu!

13-1.jpg

 

Prvý známy portrét vagíny je starý 24 tisíc rokov. Jedná sa o Willendorfskú Venušu, ktorá úplne presne prezentuje vzťah našich predkov k ženským genitáliám. Keď sa človek  pozrie zblízka, môže si všimnúť, že sochár dokonca zobrazil malé a veľké lonové pysky.

Nebol sám, kto sa nechával uniesť touto fascináciou. Jaskynné maľby, sochy plodnosti a vyrezávané figúrky dokazujú, že naši predkovia považovali vagínu za posvätnú. Táto tradícia prežila tisíce rokov. Každá civilizácia od Mezopotámie až po starý Egypt mali vlastného boha sexuality a plodnosti. Pred päťtisíc rokmi sa na vagínu bohyne Inanny spievali ódy a jej „medové lono“ bolo považované za tvorcu všetkého na Zemi.

 

Vagína vyobrazovaná na stene

Uctievanie vagíny sa do Európy dostalo ešte v dobe pred rozšírením kresťanskej viery. Kelti v Írsku tesali do stien svojich domov obrazy žien s obrovskými vagínami, aby ochránili obyvateľov pred zlými duchmi. Tieto vyobrazenia boli nazývané „sheela na gig“ a na ostrove sa stále nachádza 65 takto ozdobených domov.

Mnoho ľudí si myslí, že domnelá podradenosť ženy a vagíny nastala až s pôsobením katolíckej cirkvi, nie je to ale tak celkom pravda. V skutočnosti boli ženy utlačované už v gréckych mestských štátoch. Manželky starých Grékov museli zostávať doma s deťmi a pôžitok zo sexu im bol zakázaný. Bol vyhradený len heterám – vznešeným „spoločniciam“.

 

Ako penis na zlom mieste

Historici stále netušia, prečo sa prístup k ženám a k vagíne v dávnych časoch tak zmenil. Faktom je, že už v 4. storočí pred Kristom Aristoteles napísal, že ženy nemusia cítiť sexuálne potešenie, aby otehotneli. O pár storočí neskôr napísal renomovaný rímsky lekár Galén nasledujúce: „Ženy majú rovnaké orgány ako muži len na zlom mieste.“

Konečné zavrhnutie vagíny začalo s apoštolom Pavlom. Zakladatelia katolíckej cirkvi žili nepredstaviteľne prísny život a súťažili medzi sebou, kto dokáže popísať ženské telo tým najhanebnejším spôsobom. Sám Pavol napísal: „Muž by sa nemal dotýkať ženy. Pokiaľ jej nedokáže odolať, mal by sa aspoň oženiť, pretože je stále lepšie byť ženatý než zhorieť v pekle.“

 

Chrám postavený na splaškoch

Tertullianus, najvplyvnejšia osobnosť ranej katolíckej cirkvi, zašiel ešte ďalej. Prirovnával ženské genitálie k bránam do pekla i k svätyni postavenej na splaškoch.

Veľa písomných záznamov o tom, čo si ľudia v ranom stredoveku mysleli o vagíne, sa nedochovalo. Isté je, že sedliaci mali viac sexuálnej slobody než šľachta, ale našlo sa i pár zvláštností. Lekári si v tej dobe začali myslieť, že ženská rozkoš je nutná k počatiu. Ženám v nervovom napätí potom predpisovali orgazmus. Masáž klitorisu vykonával buď lekár alebo pôrodná babica.

 

Pás cudnosti a mučenie

V stredoveku boli tiež vynájdené rôzne metódy mučenia spojené s vagínou. V tej dobe sa objavil napríklad pás cudnosti či sa do tela ženy vkladali železné rozťahovače, ktoré ju mali prinútiť k výpovedi. Čarodejnice sa často poznávali podľa materských znamienok a škvŕn na vagíne a kacírky boli trestané zohavením vagíny.

V období renesancie sa anatómia opäť dostala do stredu pozornosti a s ňou i klitoris. Lekári často prirovnávali ženské telo k mape, kde vagína predstavovala „sírovú jamu“. Slangové výrazy boli pre ženské genitálie bežné, mnohé z nich nevymyslel nikto iný než samotný William Shakespeare.

 

Viktoriánska vagína

Nič neublížilo vagíne viac než viktoriánska éra. Vďaka priemyslovej revolúcii a rozšíreniu vzdelanosti si čím ďalej viac žien začalo uvedomovať svoju situáciu. To sa však nestretlo s pochopením spoločnosti. Potlačenie sexuality bolo ideálnym riešením.

Lekári, filozofovia a dokonca i novinári prehlasovali, že „dobré manželky“ nemajú žiadne túžby, a že „zlé ženy“ budú svojou sexuálnou žiadostivosťou dohnané k hriechu. Prekvapivo však ženy nemuseli žiť bez orgazmu, pretože masáž klitorisu bola stále veľmi rozšírená. V tej dobe bol vynájdený dokonca vibrátor, i keď len ako prístroj k liečeniu hystérie.

 

Smrteľná masturbácia

Je to neuveriteľné, ale ešte prísnejšie pravidlá boli zavedené na konci 19. storočia. Mladé ženy nemali  ani poňatia o svojom tele a hrozilo im doživotné vyhnanstvo v prípade, že ich niekto chytil pri masturbácii. Aby sa vyhli trestu, robili všetko pre zachovanie svojho tajomstva.

Jeden parížsky chirurg popísal strašný prípad, kedy 28-ročná žena masturbovala s rukoväťou svojho hrebeňa, ale bola vyrušená niekým, kto vstúpil do jej izby. Prudko sa posadila a hrebeň zostal v jej tele. Tak sa obávala hanby, že nešla k doktorovi a o osem mesiacov neskôr zomrela.

 

Oslobodená vagína

K oslobodeniu ženy boli nutné tri veci. Za prvé Sigmund Freud, ktorý napísal, že znalosť vagíny je kľúčom k zdravému sexuálnemu životu. Za druhé úloha ženy počas dvoch svetových vojen, vďaka ktorej ženy získali prácu a volebné právo. Za tretie ženské hnutie 60. a 70. rokoch v Spojených štátoch.

Od 60. rokov zakladali americké ženy v mnohých mestách samovzdelávacie skupiny, kde preberali svoje vlastné postavenie v spoločnosti. Zároveň si uvedomili ako málo vedia o svojom vlastnom tele a tak začali jednať.

Jednu z týchto skupín viedla Betty Dodson, ktorá sa v Amerike stala známou aktivistkou. To ona vyfotila vagíny mnohých statočných žien a obrázky prezentovala na konferencii v roku 1973. Ukázalo sa, že mnohé účastníčky boli úplne šokované, keďže to bolo po prvýkrát, čo videli cudziu vagínu, nieto svoju vlastnú.

Betty Dodson má dnes 85 rokov, ale nevzdala sa svojho cieľa a to učiť ženy milovať svoju vlastnú vagínu. V svojich masturbačných kurzoch sa snaží presvedčiť ženy, aby sa zžili so svojím telom, pretože to je jediná cesta k dosiahnutiu orgazmu a k užívaniu si zdravého sexuálneho života.

Ste puritánka alebo... „šľapka“?

Ste puritánka alebo... „šľapka“?

Je to skutočne neuveriteľné, ale ešte aj v dnešnej dobe, pokiaľ žena miluje sex a nebojí sa o tom hovoriť, môže byť jednoducho označená ako „šľapka". Ak je, na druhej strane, žena v tomto ohľade o niečo zdržanlivejšia, nebodaj plachá (alebo jednoducho je iba toho názoru, že do jej sexuálneho života nikomu nič nie je), môže byť zas považovaná za puritánku. Obidve nálepky sú pomerne nebezpečné, pretože môžu nastaviť hranice ženskej sexualite v rámci zažitých spoločenských preferencií.

Dočítať sa viac
Milujte svoju vagínu a ona bude milovať vás

Milujte svoju vagínu a ona bude milovať vás

Túžite po dokonalej vagíne? Prijmite svoju ženskosť takú, aká je, a žite dlhšie miesto toho, aby ste sa ľutovali!

Dočítať sa viac
Videli ste už niekedy svoju vagínu?

Videli ste už niekedy svoju vagínu?

Pokiaľ ste si, milé ženy, mysleli, že každý človek svoje telo dobre pozná, mýlili ste sa. Štúdia urobená v 80. rokoch 20. storočia totiž ukázala, že mnoho žien vôbec nevie, ako vlastne ich vagína vyzerá. 
Lucille Blum, newyorská psychologička, v rámci tejto štúdie požiadala desiatky žien, aby nakreslili svoju vagínu. Výsledky boli veľmi šokujúce. Viac než polovica z nich zabudla nakresliť svoj klitoris.  

Dočítať sa viac