Nebojte sa hovoriť!

Naša slovná zásoba je definovaná naším vzťahom k vagíne. Prečo nemáme prijateľné označenie pre vagínu? Náš odborník je toho názoru, že slovná zásoba je definovaná vzťahom k naším vlastným intímnym partiám.

1.jpg

 

Čo je dôvodom toho všetkého? Je to trošku zložité, ale poďme sa na to pozrieť krok za krokom!

Deti, a to predovšetkým malí chlapci, objavujú svoje genitálie pomerne skoro, okolo druhého - tretieho roku. Radi sa pohrávajú so svojím penisom a často si strkajú ruku do nohavíc, i keď ešte len nedávno prestali nosiť plienky. Svoj penis považujú za prirodzenú časť svojho tela rovnako ako prsty na ruke alebo na nohe. Niet sa čomu diviť, keď všetko, čo musia spraviť, aby ho videli, je pozrieť sa dole. Navyše na príjemný pocit, ktorý sa dostaví, keď sa svojho penisu dotýkajú, len tak nezabudnú.

Dievčenská vagína je naopak skrytá. Nezáleží na tom ako veľmi sa dievčatá pozerajú i tak nič nevidia, len ju cítia. Aby získali predstavu o tom, čo sa tam dole nachádza, musia sa svojho tela dotýkať. Pokiaľ sa však ich ruky zatúlajú medzi nohy, ich okolie reaguje úplne inak, než keď ide o chlapcov.

„Fuj. Nerob to! Daj si odtiaľ ruky preč!“ Pokiaľ „fuj“ nestačí, rodičia často capnú svoju dcéru po ruke, keď si všimnú čo robí. V podstate všetko čo sa deje tam dole, cikanie, kakanie, dotýkanie a neskôr dokonca menštruácia sa stáva „fuj“, zakázaným a spojeným s hanbou.

Je úplne prirodzené, že násťroční chlapci sami začínajú masturbovať. Celý proces začína v škôlke, keď už pociťujú potešenie, ale neejakulujú. Po dosiahnutí biologickej dospelosti a príchodu prvého mokrého sna to začína byť ešte lepšie. S ejakuláciou prichádza rozkoš a od tej doby 90–95 % chlapcov masturbuje pravidelne. Tieto pocity už sa blížia rozkoši prežívanej pri pohlavnom styku, ktorý majú chlapci ešte pred sebou.  

Ženy nikdy nepomenovávajú svoju vagínu. A ako sme už preberali, nemáme pre ňu vlastne prijateľné slovo. Označenie vagína v každodennom rozhovore nikdy nezačujete. Vulva je zase pomenovanie používané odborníkmi na Ďaleký východ. U lekára môžeme hovoriť napríklad o klitorise. Ak vezmeme ale do úvahy všetko ostatné, nie je ničím neobvyklým, že ženy stále narážajú na problém nájsť vhodné meno, keď pred ostatnými hovoria o svojich intímnych partiách.

Rozprávanie o vagíne na verejnosti tak dostalo nálepku tabu, čo spôsobuje, že dievčatá vedia čím ďalej tým menej o svojom tele, čo ich môže učiniť zraniteľnejšími v hygienických záležitostiach, a tým pádom i v otázkach pohlavných ochorení. Aj keď sme sa v 21. storočí týmto veciam oveľa viac otvorili, stále je čo zlepšovať.

 

Rada odborníka

Kedy sa naučíme hovoriť otvorene?

Aby ženy mohli byť otvorenejšie, pokiaľ sa hovor stočí na túto tému, musia sa zbaviť svojich detských komplexov. Je nutné sa zmieriť so svojím vlastným pohlavím a telom.

Váš Idelyn Expert

Ste puritánka alebo... „šľapka“?

Ste puritánka alebo... „šľapka“?

Je to skutočne neuveriteľné, ale ešte aj v dnešnej dobe, pokiaľ žena miluje sex a nebojí sa o tom hovoriť, môže byť jednoducho označená ako „šľapka". Ak je, na druhej strane, žena v tomto ohľade o niečo zdržanlivejšia, nebodaj plachá (alebo jednoducho je iba toho názoru, že do jej sexuálneho života nikomu nič nie je), môže byť zas považovaná za puritánku. Obidve nálepky sú pomerne nebezpečné, pretože môžu nastaviť hranice ženskej sexualite v rámci zažitých spoločenských preferencií.

Dočítať sa viac
Milujte svoju vagínu a ona bude milovať vás

Milujte svoju vagínu a ona bude milovať vás

Túžite po dokonalej vagíne? Prijmite svoju ženskosť takú, aká je, a žite dlhšie miesto toho, aby ste sa ľutovali!

Dočítať sa viac
Videli ste už niekedy svoju vagínu?

Videli ste už niekedy svoju vagínu?

Pokiaľ ste si, milé ženy, mysleli, že každý človek svoje telo dobre pozná, mýlili ste sa. Štúdia urobená v 80. rokoch 20. storočia totiž ukázala, že mnoho žien vôbec nevie, ako vlastne ich vagína vyzerá. 
Lucille Blum, newyorská psychologička, v rámci tejto štúdie požiadala desiatky žien, aby nakreslili svoju vagínu. Výsledky boli veľmi šokujúce. Viac než polovica z nich zabudla nakresliť svoj klitoris.  

Dočítať sa viac