Pár slov o vaginizme

Stále viac žien sa sťažuje na problémy s vaginizmom, a to predovšetkým dnes, keď je tento jav (neschopnosť mať pohlavný styk kvôli náhlemu stiahnutiu pošvového svalstva) relatívne dobre známy. Čo sa však skrýva na pozadí tohto problému? Váš Idelyn Expert vám ponúka vysvetlenie.

1.jpg

 

Odborníci dávnejšie verili, že príčina vaginizmu spočíva v anatomickej chybe, pravdepodobne v príliš úzkej vagíne, prípadne nadmerne veľkom penise. Preto sa ako riešenie ponúkala dilatácia, teda rozšírenie vagíny za pomoci nástrojov rôznych veľkostí. Tieto nástroje sú skôr podobné pomôckam v tvare penisu či vibrátorom, ktoré sa predávajú v moderných sexshopoch.

 

Vaginizmus je o neschopnosti dosiahnuť preniknutie

Tesnosť v oblasti vagíny je spôsobená nedobrovoľnými kontrakciami svalov panvového dna, ktoré vagínu obklopujú. Ženy s ťažkým prípadom vaginizmu nemôžu byť vyšetrené ani gynekológom, nakoľko lekár nie je schopný zasunúť jediný prst. Väčšina žien pociťuje silnú bolesť dokonca pred samotným pokusom o hlboké preniknutie.

 

Aké sú príčiny vaginizmu?

  • Negatívny sexuálny zážitok z detstva (napríklad cudzí muž odhalil svoje prirodzenie či sa dospelý muž pokúšal nadviazať intímnejší kontakt, než bolo vhodné).

  • Detské hry, ktoré boli spojené s pokusmi o strkanie predmetov do vagíny.

  • Mladý chlapec či dospelý muž sexuálne obťažoval dievča (6–10-ročné deti sú schopné znásilniť dievča i bez ejakulácie!).

  • Žena má detinskú osobnosť, je vnútorne nezrelá

  • Žena sa bojí bolesti.

  • Žena sa obáva predovšetkým bolesti spojenej s genitáliami (ako dieťa videla či počula sexuálny styk, pravdepodobne svojich rodičov, počula príbeh bolestivého pôrodu či sexu. Deti totiž vnímajú sex ako agresívny akt).

  • Niekto sa snažil ženu znásilniť, alebo sa mu to podarilo, a počas tohto aktu mohlo dôjsť k poškodeniu vagíny (to sa môže stať dokonca i s partnerom, ku ktorému žena prechováva hlbší cit).

  • Príčinou môže byť i náhly psychický blok, ktorý sa u dospelej ženy dostaví, čo je späté s negatívnou emóciou.

Väčšina týchto žien potrebuje v prvom rade emočnú podporu. Pokiaľ žena dokáže problém vnímať s nadhľadom, ďalší krok spočíva v schopnosti zvyknúť si na zasúvanie jedného prstu či na vyšetrenie od lekára – nie však nástrojmi, ale jemne, s pomocou partnera, pomalými a jemnými masážami. To vyžaduje veľa trpezlivosti. Partnera to totiž môže prestať po nejakom čase baviť. V mnohých prípadoch pacientky vyhľadajú odbornú pomoc až vtedy, keď si prajú mať dieťatko, a lekár sa prvýkrát dozvie o neschopnosti sexuálneho aktu. Boli by ste prekvapení, ale existuje mnoho manželstiev, ktoré žijú bez sexu.

Aby sme to všetko zhrnuli, tieto problémy často vychádzajú zo psychiky ženy a jej prístupu k vlastnému telu, k vlastnej vagíne. To je ďalší dôvod, prečo je tak dôležité prijať svoju vagínu a starať sa o ňu. Ak to žena dokáže, bude schopná viesť zdravý sexuálny život.

 

Rada odborníka

Čítajte naše články spojené s týmto problémom.

Aké sú zážitky našej blogerky, ktorá prešla bolesťami vaginizmu? Pozrite sa na jej príbeh.

Váš Idelyn Expert

 

Ste puritánka alebo... „šľapka“?

Ste puritánka alebo... „šľapka“?

Je to skutočne neuveriteľné, ale ešte aj v dnešnej dobe, pokiaľ žena miluje sex a nebojí sa o tom hovoriť, môže byť jednoducho označená ako „šľapka". Ak je, na druhej strane, žena v tomto ohľade o niečo zdržanlivejšia, nebodaj plachá (alebo jednoducho je iba toho názoru, že do jej sexuálneho života nikomu nič nie je), môže byť zas považovaná za puritánku. Obidve nálepky sú pomerne nebezpečné, pretože môžu nastaviť hranice ženskej sexualite v rámci zažitých spoločenských preferencií.

Dočítať sa viac
Milujte svoju vagínu a ona bude milovať vás

Milujte svoju vagínu a ona bude milovať vás

Túžite po dokonalej vagíne? Prijmite svoju ženskosť takú, aká je, a žite dlhšie miesto toho, aby ste sa ľutovali!

Dočítať sa viac
Videli ste už niekedy svoju vagínu?

Videli ste už niekedy svoju vagínu?

Pokiaľ ste si, milé ženy, mysleli, že každý človek svoje telo dobre pozná, mýlili ste sa. Štúdia urobená v 80. rokoch 20. storočia totiž ukázala, že mnoho žien vôbec nevie, ako vlastne ich vagína vyzerá. 
Lucille Blum, newyorská psychologička, v rámci tejto štúdie požiadala desiatky žien, aby nakreslili svoju vagínu. Výsledky boli veľmi šokujúce. Viac než polovica z nich zabudla nakresliť svoj klitoris.  

Dočítať sa viac